De Sperwer Nieuws - Zwerfvuil

De Sperwer houdt mee de buurt proper

Al enige tijd trekken de medewerkers van dagcentrum 358 erop uit om zwerfvuil te rapen in de buurt. Dat doen ze rond het gebouw aan de Gentse Steenweg 358 en rondom het Fietsproject in Overmere. In het Bospark stond zwerfvuil rapen sowieso al op de agenda.
Van nood naar deugd
Het nieuwe initiatief wil van de coronanood een deugd maken: ‘We zochten naar meer waardevol en zinvol buitenwerk voor de medewerkers,’ zegt coördinator Sarah De Wilde. ‘Door zwerfvuil te rapen beteken je iets voor je omgeving. Je hebt ook direct resultaat en je werk is heel zichtbaar. Misschien zetten de medewerkers dus ook wel af en toe eens iemand aan het denken.’
Naast buitenwerk, is zwerfvuil rapen ook actief werk: ‘Heel belangrijk voor een goed mentaal en fysiek evenwicht,’ zegt Sarah. ‘Als iemand vijf dagen komt werken, kan het niet de bedoeling zijn dat het vier dagen om zittend werk gaat.’ En dat zwerfvuil rapen activerend werkt, staat buiten kijf: ‘We rapen echt heel veel afval op.’
‘Vondsten’
De medewerkers vertrekken in kleine groepjes, gewapend met zakken van De Mooimakers en afvalgrijpers. Daarin verzamelen ze alles wat ze vinden: het sorteren gebeurt pas na de ophaling van de zakken door externe diensten. De top vijf van het meest gevonden afval bestaat uit mondmaskers, blikjes, snoeppapiertjes, koekverpakkingen en (glazen) flessen.
De leukste vondst tot nog toe was een kei met boodschap (zie foto), waarmee de keitoffe boodschapper alle zwerfvuilrapers een hart onder de riem wil steken.

Deel

Nieuwsbrief

Wens je graag nieuws van De Sperwer te ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Spring naar de inhoud