Dagcentrum
In onze dagcentra staat werken centraal. Het werk organiseren we in ateliers. Een atelier:
- heeft een vaste begeleider
- bestaat uit een kleine groep medewerkers: we streven naar maximaal 7 personen.
De mensen die in onze dagcentra komen werken, noemen we medewerkers.
Onze visie in de praktijk
- Als medewerker neem je in het atelier taken op die bij jouw talenten passen. Mogelijk ontdek je er gaandeweg ook nieuwe talenten om in te zetten.
- Er is ruimte voor iedereen: hoe klein of specifiek jouw mogelijkheden misschien ook lijken, er is voor iedereen een gepaste activiteit.
- We streven naar gelijkwaardigheid. Daarom vind je in onze dagcentra veel elementen van een gewone werkomgeving terug, zoals werkkledij, een locker voor elke medewerker, een verlofkaart, medewerkersvergaderingen, afspraken in verband met collegiale verhoudingen en persoonlijke relaties, …
Onze troeven
- Als je dat wenst, komen we je ’s morgens thuis ophalen en ’s avonds terugbrengen met ons busvervoer. Alle busjes zijn voorzien van een rolstoellift. Omdat we een persoonlijke aanpak belangrijk vinden, wordt het busvervoer door onze eigen chauffeurs verzorgd.
- ’s Middags kan je lekker en vers lunchen aan een gunstig tarief (soep + hoofdgerecht). Dat de groenten uit onze eigen tuin komen maakt het bijzonder: zelf geteelde groentjes smaken nu eenmaal lekkerder.
Onze ateliers
Aan dagcentrum 54 zijn volgende ateliers verbonden: keuken, tuin, boerderij, bakkerij, crea, muziek, digitaal.
Aan dagcentrum 358 zijn volgende ateliers verbonden: keuken, tuin, hout, klei, teken- en schilder, Fietsproject, Bospark en Vlotjes.
Onze andere pijlers
Vorming
Binnen de ateliers wordt jaarlijks vorming voor de medewerkers georganiseerd. Het thema houdt steeds verband met het werk in het atelier.
Ontspanning
Over de middag leggen we het werk even neer. Daarvoor hebben de dagcentra een grote ontspanningszaal ter beschikking met zetels, een biljart, de krant, magazines en allerhande spelen. Er is ook een bar waar medewerkers iets kunnen drinken.
Sport
‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’: medewerkers die daar zin in hebben kunnen aansluiten bij één van de sportactiviteiten. In dagcentrum 54 is dat dansen en in dagcentrum 358 balsporten, zwemmen en fitness.
Senso
Elk dagcentrum heeft een sensoruimte. Medewerkers die daar nood aan hebben kunnen daar tot driemaal per week deelnemen aan activiteiten die gericht zijn op beleving, de zintuigen en diepe rust.
Omgaan met paarden
Deze activiteit draait om de totaalbeleving van paarden: het aanraken, kammen, voederen of verzorgen van de dieren. Medewerkers die dat willen, kunnen ook op de paarden rijden.
Verhalen
‘Kristin komt hier volledig tot rust’
Kristin
Doet senso in het dagcentrum
Kristin doet driemaal per week senso. Begeleidster Lucia kent haar al een hele tijd. Ze begrijpt wat Kristin met haar lichaam vertelt en brengt het onder woorden.
‘Ik ben een echte werker’
Justien
Werkt in het dagcentrum
Justien startte bij De Sperwer aan het begin van de coronatijd. Niet evident, maar toch werkt ze met plezier in het dagcentrum: ‘Ik doe mijn werk in de boerderij graag.’
‘Ze voelen zich thuis in het dagcentrum’
Paul
Papa van twee medewerksters
Paul krijgt begeleiding aan huis van De Sperwer. Zijn twee dochters, Cindy en Dindy, werken in het dagcentrum: ‘Ze maken hier veel kameraden.’
‘Met fitnessen verzet ik mijn gedachten’
Jasmien
Met fitnessen verzet ik mijn gedachten
Wekelijks gaat Jasmien op vrijdagnamiddag fitnessen. Met een klein groepje collega’s uit het dagcentrum gaat ze naar een fitnesszaaltje in de buurt: ‘Ik vind het belangrijk om in beweging te blijven.’