Dagcentrum 54

Boerderij

Op de boerderij staat het verzorgen van onze dieren centraal: lammetjes, schapen, kalkoenen, ganzen, vetkippen, legkippen, kanaries, konijnen,… De medewerkers maken hun hokken proper, geven hen eten en drinken en rapen eieren. Als liefdevolle boeren behandelen ze de dieren met zachtheid. Ze volgen de dieren ook op als er ziektes zijn, ze gaan het dierenvoer inkopen en klieven hout voor de stoof in de stal. Slacht is onderdeel van het boerderijleven, maar enkel voor medewerkers die dat willen doen.

Op de boerderij leer je hoe dat gaat, een boerderij van a tot z runnen. Dierenvrienden en liefhebbers van het buitenleven kunnen hun hart hier ophalen.

Tuin

In de tuin kweken we groenten, fruit en kruiden. We telen er ook bloemen. Onze groenteoogst varieert doorheen de seizoenen, maar onze klassiekers zijn sla, tomaten en courgettes. Ook ‘vergeten groenten’ komen aan bod, zoals snijbiet, rode biet, pastinaak, ramenas en romanesco. We tuinieren biologisch dus de medewerkers bestrijden het onkruid volledig met de hand. Onze tuin beschikt over verhoogde zaaibakken en verharde paden en is dus aangepast voor rolstoelgebruikers.

In de tuin leer je het volledige proces ‘van zaadje tot groente’ kennen en uitvoeren. Het resultaat van je werk vind je ‘s middags op je bord terug.

Keuken

In de keuken staat het bereiden van een gezonde, evenwichtige en lekkere maaltijd voor het dagcentrum dagelijks op het menu. De medewerkers maken de soep en het hoofdgerecht meestal met producten uit de eigen tuin, soms ook met vlees uit de eigen boerderij. De overige ingrediënten gaan ze inkopen bij de lokale handelaars. In de namiddag maken ze de keuken proper, zodat ze de volgende dag weer netjes aan de slag kunnen. De keuken is aangepast voor rolstoelgebruikers.

In de keuken leer je zelfstandig met voedsel en geld omgaan, iets wat je van pas kan komen in je dagelijkse leven. Je krijgt veel feedback op je werk, want over het eten heeft iedereen altijd wel iets te zeggen!

Bakkerij

In de bakkerij bakken de medewerkers in de eerste plaats brood. De broden worden in huis verkocht. Maar het oog wil ook wat. Daarom bedenken en maken de medewerkers ook een mooie verpakking. In de bakkerij is er verder plaats voor een reeks zoete zondes, zoals cakes, chocoladebereidingen, confituren, advocaat, koekjes en vlaaien. Deze lekkernijen worden bovendien buitenshuis verkocht, sommige op bestelling.

De bakkerij neemt je mee in een ambachtelijk proces dat vele zintuigen aanspreekt: het ruiken, het voelen en natuurlijk het proeven. Als bakker moet je toch testen of je product wel goed smaakt?

Crea-atelier

In het crea-atelier gaan de medewerkers volgens hun eigen talenten en mogelijkheden creatief aan de slag met verschillende technieken. Zo komen ze tot mooie en originele creaties: wenskaarten, vilten vogels, broches en slingers – om er maar enkele te noemen. Dat we een aantal van deze producten verkopen en je werk dus ook buiten het dagcentrum zijn bestemming vindt, is een leuk extraatje.

In het crea-atelier kan je deel zijn van een groter creatief proces (samenwerking) maar kan je ook zelfstandig tot een resultaat komen. Jouw talenten worden dus persoonlijk en op maat ingezet.

Muziekatelier

In het muziekatelier draait alles om de totaalbeleving van muziek. De medewerkers maken eigen nummers, waarvan ze zowel de tekst als de muziek schrijven. Ze spelen ook covers van liedjes die ze samen uitkiezen. De groep bestaat uit enkele vaste muzikanten (drum, keyboard, percussie-instrumenten, zang), maar iedereen kan aansluiten en een rol spelen: er is ruimte voor spontaniteit. De medewerkers nemen ook de techniek (micro’s, kabels, elektriciteit) en de opstelling van de instrumenten voor hun rekening.

In het muziekatelier beleef en speel je muziek als groep, maar toch speel je op je eigen maat. Soms werk je met de Decibellers – want zo heet de groep – ook naar een optreden toe.

Digitaal atelier

In het digitaal atelier verkennen de medewerkers vele hoeken van het digitale universum. Ze gaan aan de slag met laptops, tablets en smartphones. Met hun kennis, die ze zowel intuïtief als via ondersteuning verwerven, dragen ze aan de werking van De Sperwer bij. Wat ze te weten komen over email, zetten ze bijvoorbeeld om in e-mailbestellingen-volgen-de-regels-van-de-kunst. Of ze gaan met een tablet op pad door het dagcentrum en verwerken hun foto’s in het medewerkersverslag. Ook met hun eigen interesses gaan ze aan de slag: nieuwe radiohit? Voetbaluitslagen? Snel even googelen toch!

Uit het digitaal atelier neem je vaardigheden mee die overal van pas komen, want schermen zijn alomtegenwoordig.

Verhalen

3.4. De Sperwer Onze Diensten Dagcentrum 54 Verhaal Boerderij Mutlu
Dagcentrum 54

‘Mutlu is aan de dieren gehecht’

Mutlu
Werkt op de boerderij

Mutlu verplaatst zich in een rolwagen. Soms heeft hij hier wat hulp bij nodig. Het houdt hem niet tegen om de handen uit de mouwen te steken op de boerderij, zoals begeleidster Jo vertelt.

LEES VERDER ➞

Nieuwsbrief

Wens je graag nieuws van De Sperwer te ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Spring naar de inhoud