3.4. De Sperwer Onze Diensten Dagcentrum 54 Verhaal Muziek Melissa

We schrijven onze nummers zelf

Melissa
Zingt in het muziekatelier
Al meer dan tien jaar tekent Melissa op donderdagnamiddag present voor het muziekatelier. Ze is één van de vaste zangeressen, en veel meer dan dat.
‘Ik help alles klaar te zetten,’ zegt Melissa. Daar is de groep wel eventjes mee bezig: ‘We hebben een drum, een keyboard, een mondharmonica, tamboerijnen, nog een reeks instrumenten, microfoons en kabels. Ik steek alle stopcontacten in en luister of de klank goed is. Ik help waar ik kan.’

Maar bovenal is Melissa zangeres. Door haar microfoon weerklinken vooral eigen nummers van de groep: ‘We schrijven de tekst en de melodie zelf,’ zegt Melissa trots. ‘Sommige mensen kunnen lezen, maar ik niet. Daarom maakt Claudine (begeleidster muziekatelier, red.) een boekje met zowel woorden als prentjes’.

Lalala

‘Niet dat ik een groot tekentalent ben,’ lacht Claudine, ‘maar het kan niet de bedoeling zijn dat medewerkers zich frustreren omdat ze het te moeilijk vinden. Muziek maken moet plezant blijven. Voor moeilijke teksten hebben we trouwens nog een andere oplossing in huis, hé?’ Melissa schatert: ‘Lalala!’ Om hun punt te bewijzen zetten de dames Jingle Bells in.

Naast eigen nummers, brengt de groep ook covers. Hoe selecteren ze die? ‘We brengen cd’s mee van thuis en amuseren ons daarop,’ zegt dj Melissa: ‘Ik leg die meestal op.’ Gevraagd naar haar eigen favoriete muziek, noemt Melissa #LikeMe, Frozen en Niels Destadsbader. ‘En The Kelly Family natuurlijk! Als ik dat zing, komen ze hier meestal wel eens piepen,’ glundert ze.
Fanclub
Ja, binnenshuis hebben de Decibellers – want zo heet de groep – al een eigen fanclub: ‘Wij stoppen meestal iets later dan de andere ateliers’, verduidelijkt Claudine. ‘En dan komen de mensen graag eens luisteren. Soms spelen we zelfs een verzoeknummer.’ En zo is elke repetitie meteen ook een beetje een optreden.

Optreden, dat doen de Decibellers trouwens ook buitenshuis: ‘In de school van Claudine, op de Sperwerfeesten, in Eksaarde op de alternatieve kersthappening,’ somt Melissa op. ‘We hebben zelfs ons eigen, blauw T-shirt. Voor die optredens is ze best te vinden: ‘Zeker als je daar iemand kent die naar je zwaait,’ zegt ze opgetogen.

Kern
Het is niet alle bands gegeven, maar de Decibellers zijn een stabiele ploeg: ‘Onlangs is er iemand bijgekomen maar de meeste mensen zijn er al heel lang bij,’ zegt Melissa. Daarin schuilt meteen ook de kracht van de groep, vindt Claudine: ‘Door die stabiele kern, is het heel makkelijk om mensen te laten meedoen op onze muziek. Er is ruimte voor spontaniteit en improvisatie.’

Deel

Nieuwsbrief

Wens je graag nieuws van De Sperwer te ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Spring naar de inhoud