Dagcentrum 358

Tuin

In de tuin telen we groenten, fruit en kruiden. De medewerkers verzorgen er ook de legkippen die achter de moestuin hun hok hebben. De groenteoogst varieert doorheen de seizoenen, maar onze klassiekers zijn kolen, uien, sla, tomaten en courgettes. Ook ‘vergeten groenten’ komen aan bod, zoals snijbiet, rode biet, pastinaak en romanesco. We tuinieren biologisch dus de medewerkers bestrijden het onkruid volledig met de hand. De tuin heeft verhoogde zaaibakken en verharde paden en is dus rolstoeltoegankelijk.

In de tuin leer je het volledige proces ‘van zaadje tot groente’ kennen en uitvoeren. Het resultaat van je werk vind je ‘s middags op je bord terug!

Keuken

In de keuken staat het bereiden van een gezonde, evenwichtige en lekkere maaltijd voor het dagcentrum dagelijks op het menu. De medewerkers maken de soep en het hoofdgerecht meestal met producten uit de eigen tuin, soms ook met vlees uit de eigen boerderij. De overige ingrediënten gaan ze inkopen bij de lokale handelaars. De nagelnieuwe keuken is aangepast voor rolstoelgebruikers en er is een afgesloten afwasruimte. 

In de keuken leer je zelfstandig met voedsel en geld omgaan, iets wat je van pas kan komen in je dagelijks leven. Je krijgt ook veel feedback op je werk, want over het eten heeft iedereen altijd wel iets te zeggen!

Houtatelier

In het houtatelier wordt hout tot creatieve eindproducten, interieurstukken of gebruiksvoorwerpen verwerkt. De medewerkers zetten hun talenten in voor één of meerdere aspecten van het proces: grof zagen en schuren, schors verwijderen, fijn graveren, nagelen, lijmen, timmeren, vernissen,… Ze kunnen ook de kolomboor inzetten. Een deel van de producten uit het houtatelier wordt trouwens verkocht.

In het houtatelier ga je creatief aan de slag met een natuurproduct dat een heerlijke geur heeft. Omdat het atelier heel degelijk is uitgerust (combiné, kolomboor) kan je met die creativiteit alle kanten uit.

Kleiatelier

In het kleiatelier zetten de medewerkers alles wat hen inspireert om in keramiek. Sommigen maken eigen, artistieke beelden. Anderen kiezen voor iets reproductiever, ambachtelijk werk in keramiek, zoals schalen, kommen of borden. Ook met glazuren en het aanbrengen van kleurtoetsen proberen we leuke dingen uit. Het atelier is goed uitgerust: het beschikt over een draaischijf en een oven waarin ook heel grote beelden kunnen gebakken worden. Veel producten uit het kleiatelier worden verkocht.

Het kleiatelier dompelt je onder in een ambachtelijk en artistiek proces met klei. Een rustig proces ook, waar je zen van wordt. Het draait om jou en je beeld.

Teken- en schilderatelier

Het teken- en schilderatelier draait om artistiek werk in twee dimensies: schilderen, tekenen, etsen, lino’s maken,… De materialen die de medewerkers daarvoor gebruiken zijn heel divers: verf, potlood, houtskool, inkt en pastelkrijt zijn er maar enkele van. De medewerkers werken vaak op basis van voorbeelden die hen inspireren of die ze zelf meebrengen. Ze testen ook regelmatig nieuwe technieken uit. De werken uit het atelier worden verhuurd en/of verkocht of komen op leuke kaartjes en magneten terecht.

Als je een artistieke kant hebt of op een rustige manier naar zelfexpressie zoekt, dan is het teken- en schilderatelier voor jou de ideale uitlaatklep. Doorheen de tijd ontwikkel je er je eigen stijl.

Bospark

Het Bospark is een heerlijk, bomenrijk park in Lokeren. Vanuit onze werfkeet midden in het park ondersteunen de medewerkers de Groendienst van de Stad Lokeren met allerlei taken. Ze nemen onder meer de verzorging van de dieren op zich (kippen, geiten, een Indische koe, ganzen, duiven, vogels), onderhouden de kruidentuin en houden de speeltuin en de rest van het park proper. Zo rapen ze zwerfvuil en harken ze de paden.

In het Bospark werk je in een heerlijke natuuromgeving die tegelijk publiek is. Daarom is je werk heel zichtbaar en krijg je directe feedback terwijl je aan het werken bent.

Fietsproject

In het Fietsproject nemen de medewerkers vooral het poetsen van fietsen voor hun rekening. De ruimte is daartoe ergonomisch uitgerust. Verder gaan ze aan de slag met oude fietsen, die ze ontmantelen voor de bruikbare onderdelen of opknappen tot tweedehandsfietsen. In de voormiddag helpen ze ook een vrijwilliger met het bereiden van een warme maaltijd.

In het Fietsproject werk je in een kleine groep en heb je rechtstreeks contact met de klanten die hun fiets binnenbrengen of afhalen. Voor je werk krijg je dus ook rechtstreekse waardering.

De vlotjes

Sinds mei 2022 kunnen mensen overnachten in vlotten die op het Donkmeer liggen. De medewerkers van atelier ‘de vlotjes’ zorgen ervoor dat het verblijf van deze gasten vlotjes en naar wens verloopt. Eén keer per week inspecteren ze de roeibootjes waarmee de gasten naar de vlotten varen. Indien nodig, scheppen ze het water eruit. Met de roeibootjes varen ze zelf ook naar de vlotten. Daar controleren ze of al het materiaal er nog is en nog werkt. Ze maken de vlotten ook proper voor de volgende bezoekers. Ondertussen zetten hun collega’s van het Fietsproject elke weekdag het materiaal klaar voor de gasten (zwemvesten, gasbidon, lampen, lakens, welkomstpakketten, vuilzakken,…).

In dit atelier werk je aan en op het prachtige Donkmeer, waar je al dobberend van je lunch geniet!

Verhalen

3.4. De Sperwer Onze Diensten Dagcentrum 358 Verhaal Bospark Willy
Dagcentrum 358

‘De geiten lopen naar je toe’

Willy
Werkt in het Bospark

Willy werkt al meer dan tien jaar in het dagcentrum. Wat kan hij vertellen over zijn werk in het Bospark?
‘Ik geef de beestjes eten en drinken’ zegt Willy, ‘de vogels, de duiven, de kippen en de eenden.

LEES VERDER ➞
3.4. De Sperwer Onze Diensten Dagcentrum 358 Verhaal Teken en schilder Kaat e1617127821274
Dagcentrum 358

‘Ik varieer graag in materialen’

Kaat
Werkt in het teken- en schilderatelier

Kaat is verknocht aan het teken- en schilderatelier. De thema’s en materialen van haar werken variëren, maar groot zijn ze bijna altijd.
Jaren geleden verhuisde het teken- en schilderatelier van het ene naar het andere dagcentrum.

LEES VERDER ➞
3.4. De Sperwer Onze Diensten Dagcentrum 358 Verhaal Klei Jorick
Dagcentrum 358

‘Ik maak het liefst grote schalen’

Jorick
Werkt in het kleiatelier

Jorick werkt vijf dagen per week in het dagcentrum: in het Fietsproject, het Bospark, de tuin, de keuken en het kleiatelier. Over dat laatste willen we meer weten. ‘Grote schalen!’ Jorick twijfelt niet als we hem vragen wat hij het liefste maakt in het kleiatelier.

LEES VERDER ➞
3.4. De Sperwer Onze Diensten Dagcentrum 358 Verhaal Tuin Veerle
Dagcentrum 358

‘Regen vind ik niet erg’

Veerle
Werkt in de tuin

Veerle werkt in vier verschillende ateliers. Eén ervan is haar topfavoriet: ‘De tuin’. Elke donderdag vinden we Veerle in de tuin, weer of geen weer.

LEES VERDER ➞

Nieuwsbrief

Wens je graag nieuws van De Sperwer te ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Spring naar de inhoud