Inneke werkt twee dagen per week in de keuken van gebouw 358. Daar houdt ze zich het liefste met de soep bezig.
‘In de keuken spreken we af wie welke job doet’, zegt Inneke. ‘Eigenlijk doe ik alles graag, maar ik kies het vaakst voor de soep: ajuin snijden, de andere groenten snijden en de grote mixer erin als alles gekookt is.’ Hoe vaak serveert de keuken soep? ‘Dagelijks,’ zegt Inneke, ‘en een hoofdgerecht ook. Iedereen die in het dagcentrum aanwezig is, kan mee-eten.’
Op het menu
Wat staat er zoal op het menu? ‘Dat wisselt. De vrijdag is het wel altijd frietjes en op donderdag kan je kiezen tussen vlees en vis. En als er iemand jarig is in het dagcentrum, kiest die het menu.’
De keuken werkt ook nauw samen met de tuin, zo blijkt: ‘We weten wat er zal geoogst worden en maken daarmee een menu.’ Maar wat de tuin te bieden heeft, wisselt doorheen het jaar natuurlijk: ‘In de zomer eten we veel tomaten, sla en courgetten,’ zegt Inneke, ‘en in de winter meer rode kool, bloemkool en appelmoes.’
Een goed team
Uiteraard komt niet alles uit de eigen tuin. Er zijn ook boodschappen nodig. Die neemt de keukenploeg ook vaak voor zijn rekening: ‘Soms gaan we naar de Smatch hier vlakbij,’ licht Inneke toe, ‘of naar de Colruyt, maar dat doen we met de bus. Naar de slager kunnen we ook te voet gaan. Als ik dat doe, gaat er wel altijd een begeleider mee. We moeten immers oversteken en ik heb één oog waarmee ik niet goed zie.’
Over de keuken is ze heel tevreden. ‘De vorige keuken was kleiner, maar in de keuken van het nieuwe gebouw is plaats genoeg. We delen de ruimte op in een plek voor de soep en een plek voor het hoofdgerecht. We hebben ook een eigen schort met onze naam in. En een goed team,’ besluit Inneke.