Jorick werkt vijf dagen per week in het dagcentrum: in het Fietsproject, het Bospark, de tuin, de keuken en het kleiatelier. Over dat laatste willen we meer weten.
‘Grote schalen!’ Jorick twijfelt niet als we hem vragen wat hij het liefste maakt in het kleiatelier. Daar werkt hij elke woensdag. ‘Dat kunnen grote fruitschalen zijn’, zegt hij en legt vervolgens de techniek uit. ‘Je duwt de klei in een mal van binnen naar buiten. Je maakt de klei glad met een rubberen vormpje. Daarna draai je de schaal om in de mal. Je maakt ook de onderkant glad. Op het einde wordt de schaal gebakken.’
Blauw, blauw, blauw
Na het bakken wordt de schaal ook nog geglazuurd met een kleurtje voor ze opnieuw de oven ingaat. Hoe wordt de kleur van de schaal bepaald? ‘Soms kiezen de mensen die de schaal kopen de kleur. Soms kies ik ook zelf,’ zegt Jorick. Waar gaat zijn voorkeur naar uit? ‘Blauw,’ zegt hij resoluut.
Op zijn telefoon toont Jorick een aantal schalen die hij zelf heeft gemaakt: ‘Ik zou er ook nog een maken voor mijn neef, maar het is er nog niet van gekomen.’ Hij vindt het nochtans fijn om in opdracht van klanten te werken: ‘Dat zijn soms mensen van De Sperwer zelf, maar er komen ook vaak andere mensen kijken in het atelier. Er zijn al heel veel schalen verkocht,’ zegt Jorick fier.
Gietklei
Jorick beperkt zich tijdens zijn werk in het kleiatelier niet tot schalen. Hij maakt ook beelden. ‘Ik heb al eens een spaarvarken gemaakt,’ zegt hij. Dat gebeurt in gietklei, waarbij er met een vorm van het dier wordt gewerkt. ‘Je roert de klei in een emmer. Dan giet je ze van de emmer in de mal,’ legt hij uit. Om het varken af te werken, wordt de mal na tien minuten weer uitgegoten. De resterende klei in de mal gaat de oven in en het beeld wordt gebakken. Klaar.