Christine krijgt jobcoaching op drie verschillende werkplekken: een school en twee bakkerijen. We bezoeken haar bij Bakkerij Kris en Natalie.
‘Ik werk hier twee halve dagen per week,’ zegt Christine, ‘en ik doe een beetje van alles: opkuisen en dweilen, de sandwiches sorteren, het brood in de bakken leggen en de wortelen voor op de belegde broodjes kuisen.’ Haar echte toptalent houdt ze voor het laatste: ‘Eieren pellen. Ik doe er 400 per keer. Daarna snijd ik ze door en kunnen ze op de broodjes.’
‘Toffe collega’s’
Vol overtuiging antwoordt Christine ‘ja’ op de vraag of ze graag komt werken: ‘Ik ben hier onder de mensen, ook al kom ik met de klanten zelf niet in contact. Ik kom goed overeen met mijn baas Kris, zijn vrouw Natalie en de winkelmeisjes. Ik heb zeer toffe collega’s en ze begrijpen mij.’
Die tevredenheid blijkt van meerdere kanten te komen: ‘Over het algemeen werkt Christine erg zelfstandig,’ zegt Kris. ‘Soms moet ik wat bijsturen, maar dat pikt ze snel op. Ze waardeert mijn feedback ook.’
Ook Marleen, Christines jobcoach bij De Sperwer, ziet een positieve evolutie doorheen de jaren: ‘In het begin had Christine soms wat moeite om op tijd op het werk te zijn, maar nu loopt dat goed.’
‘Puur natuur’
‘Christine is voor de bakkerij echt een meerwaarde,’ vervolgt Kris. ‘Haar werk maakt het voor ons lichter’. Overigens waardeert hij haar niet alleen als werkkracht, maar ook als mens: ‘Christine zegt wat ze denkt. Tegenwoordig lijken alle uitspraken doordacht te moeten zijn, maar bij Christine komt het er altijd puur natuur uit. Dat apprecieer ik.’
Christine werkt ook twee halve dagen in een andere bakkerij. Daar staan ‘groenten kuisen, boodschappen doen, de afwas doen en vegen’ op haar agenda. Dat onderhoudstaken terugkomen op al haar werkplekken, blijkt ook uit haar takenlijst in De Karwij: ‘Dat is een BUSO-school waar ik twee halve dagen per week werk. Ik doe er de afwas, veeg en dweil de vloeren, gangen en trappen en maak de lessenaars proper. En ik ga mee naar het containerpark’, besluit ze.