3.1. De Sperwer Onze Diensten Aanmelden

(Deel)budgetten: gebruiker en voorziening

Begin 2025 kregen de mensen die in 2022 een deelbudget ontvingen hun volledige budget. Dat is op zich goed nieuws voor de gebruiker. Toch maken extra budgetten het niet automatisch eenvoudiger voor de voorzieningen.

In maart 2024 kondigde minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit) aan dat mensen uit prioriteitengroep 2 die sinds 2022 de helft van hun budget kregen (het ‘deelbudget’), vanaf 1 januari 2025 hun volledige budget zouden krijgen van het VAPH. Het gaat in totaal om 1.200 mensen.

‘Die deelbudgetten waren voor sommige mensen misschien een oplossing,’ zegt directeur Annelies, ‘maar voor vele mensen uit voorzieningen als De Sperwer helemaal niet. Het gebeurt zelden dat één maatregel voor iedereen goed is.’ Dat bevestigde ook onderzoek dat de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven uitvoerden in opdracht van de Vlaamse Overheid.

Zorg op maat?

53% van de respondenten gaf daarin aan dat het deelbudget de eigen leefsituatie verbeterd had, maar het bleek daarbij hoofdzakelijk om mensen met een fysieke beperking te gaan. Ook botsten mensen met een deelbudget soms op beperkingen in het zorgaanbod ‘op maat van het deelbudget’: niet alle zorg is eenvoudig ‘schaalbaar’.

‘De Sperwer heeft er daarom altijd voor geijverd om meteen met volledige budgetten te werken,’ zegt Annelies. ‘Het is goed dat de deelbudgetten voor veel mensen nu dus aangevuld worden.’ Dat is in eerste instantie het geval voor de gebruiker. Voor de voorzieningen zit het allemaal iets complexer in elkaar, zo blijkt.

Correctiefase

‘Er zijn mensen wiens budget nog uit de tijd van de correctiefase komt,’ legt Annelies uit. ‘Zij hebben zorggarantie. Concreet betekent dat dat het budget (het aantal punten, red.) dat voorzieningen van hen ontvangen ondertussen een stuk te laag is om de reële kosten te dekken, maar dat de voorzieningen wel in diezelfde zorg moeten blijven voorzien. Als mensen uit de correctiefase een hoger budget krijgen, worden de voorzieningen daar echter niet automatisch van op de hoogte gebracht. Het zou de voorzieningen helpen mocht het cliënteel hen informeren als dat het geval is.’

‘De diverse systemen en maatregelen (PVB, RTH, deelbudgetten, zorggarantie,…) van de laatste jaren stellen ons daar wel voor grote uitdagingen,’ zegt Annelies. ‘Het is niet altijd evident meer om de betaalbaarheid voor de cliënt en de organisatiefinanciën nog met elkaar verzoend te krijgen.’ Hoezo? 

‘Als organisatie voeren wij het solidariteitsprincipe hoog in het vaandel, maar ons busvervoer was en is op dat vlak de voorbije jaren bijvoorbeeld een echte hoofdbreker’, legt Annelies uit. ‘Wij trachten dat voor iedereen betaalbaar te houden, maar het VAPH geeft ons de opdracht om de reële kostprijs aan te rekenen. Wetende over welke inkomens onze mensen soms maar beschikken, is 36 euro per dag (chauffeur + kosten voor de bus, red.) een heel hoge drempel. Maar we moeten er natuurlijk wel voor zorgen dat alles op lange termijn haalbaar blijft.’

Deel

Nieuwsbrief

Wens je graag nieuws van De Sperwer te ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Spring naar de inhoud