5.3. De Sperwer Doe mee als vrijwilliger Verhaal Luc en Yvette

We doen het voor de mensen

Luc en Yvette
Netbalvrijwilliger en kookvrijwilligster

De zoon van Luc en Yvette is al 31 jaar aan De Sperwer verbonden, als medewerker in het dagcentrum en als begeleid werker. Inhalen zullen ze hem wel nooit meer, maar Luc en Yvette hebben ook al een pak jaren op de vrijwilligersteller.

‘Ik ben al netbalvrijwilliger sinds 2011,’ zegt Luc. ‘Onze zoon Tim netbalde al buiten De Sperwer om. Toen we opperden om ook binnen De Sperwer een ploeg op te richten in de sporthal van Lokeren, is dat idee meteen omarmd,’ zegt hij. En hoe! Elke maandagavond geeft een ploeg van 10 à 12 netballers het beste van zichzelf.
‘De ploeg staat er’

‘We zijn van nul begonnen,’ zegt Luc. ‘Bijna niemand kende de spelregels en de bewegingen. Maar de evolutie door de jaren heen is indrukwekkend. De ploeg staat er en iedereen wil winnen. Toch verloopt alles heel sportief, aan kritiek doen we niet. Je ziet ook dat de netballers er veel plezier aan beleven. Daar doe ik het in de eerste plaats voor,’ zegt hij.

Ook voor zijn vrouw Yvette, die kookvrijwilliger is in het Fietsproject, is het sociale erg belangrijk. Daar heeft Luc sluitend bewijs voor: ‘Het koken is gedaan om 12u. Yvette is thuis om 13u. Het is tien minuten rijden. Reken maar uit,’ knipoogt hij.
‘Je krijgt echt een band’
Yvette kan het alleen maar beamen: ‘Ik werk altijd samen met een medewerker in de keuken. Af en toe vertellen ze me iets en zo krijg je op de duur echt een band.’ Ze weet de humor en plagerijtjes in de groep wel te waarderen: ‘Ik had de soep eens laten aanbranden. De medewerkers vonden het leuk om mij dat héél lang door te steken.’

Toch voelt ze vooral veel dankbaarheid: ‘In al die jaren heb ik nog nooit kritiek gekregen van een medewerker. De meesten lusten heel veel. Ze zijn een dankbaar publiek om voor te koken.’ Yvettes beslissing om zich te engageren leidt terug naar Tim: ‘Toen ik op pensioen ging, heeft Tim in het Fietsproject spontaan gezegd dat ik wel wilde komen koken. Ik had dat in werkelijkheid nooit gezegd,’ lacht ze, ‘maar toen Franky mij opbelde heb ik gezegd: waarom niet?’

Deel

Nieuwsbrief

Wens je graag nieuws van De Sperwer te ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Spring naar de inhoud