Patricia leest haar nieuwjaarsbrief voor Minister Crevits

Een nieuwjaarsbrief voor de minister

Op woensdag 24 januari bezorgde SOM, de pluralistische werkgeversorganisatie voor de social profit, een nieuwjaarsboodschap aan Minister van Welzijn Hilde Crevits. 2023 dreigt voor veel organisaties immers een zwaar financieel jaar te worden.

Samen met de sectororganisaties zette SOM recent een nieuwjaarsactie op poten, gericht aan bevoegd minister Hilde Crevits. Die actie, waaraan ook De Sperwer deelnam, omvat een filmpje, een nieuwjaarsbrief en een nota. Daarin vraagt de sector aandacht voor de steeds nijpender wordende financiële situatie bij veel organisaties.

In de nota wordt onder meer verwezen naar maatregelen waartoe veel organisaties zich in het huidige klimaat genoodzaakt zien, zoals besparingen op personeel en dienstverlening, het uitstellen van belangrijke investeringen, het aanspreken van financiële reserves, etc. 80% van de organisaties ziet zijn financiële situatie een pak minder rooskleurig in dan in 2022.

Veel organisaties pleiten ook voor maatregelen op vlak van de werkingsmiddelen. Die werden niet alleen met 5% teruggebracht in de afgelopen drie jaar, ze worden ook – in deze tijden van zeer hoge inflatie – niet geïndexeerd. ‘En uiteraard blijven de kosten voor de organisaties wel stijgen,’ zegt directeur Annelies Moeyersoons. 

‘Bij De Sperwer voelen we het vooral in ons busvervoer,’ zegt Annelies, ‘waarvoor we al sinds 2017 geen middelen meer ontvangen. Ik vind het moeilijk te begrijpen dat een dergelijke, essentiële service voor ons cliënteel niet langer ondersteund wordt.’ Al ziet ze ook hier en daar lichtpuntjes.

‘Voor de energiekosten hebben we bijvoorbeeld eenmalig een forfait gekregen per gebruiker, en de lonen zijn in onze sector geïndexeerd. Dat laatste is niet voor alle sectoren het geval. De deelbudgetten bieden voor sommige mensen ook al een zekere hulp. Maar ideaal zijn eenmalige of gedeeltelijke maatregelen natuurlijk nooit. Ze getuigen van goede intenties, maar kunnen onze zorgen om structurele tekorten in de toekomst niet wegnemen.’

Deel

Nieuwsbrief

Wens je graag nieuws van De Sperwer te ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Spring naar de inhoud